Увод

Одељење неинвазивне дијагностике срца при Клиници за кардиологију се састоји од Одсека за ехокардиографију и Одсека за функционалну дијагностику. Одељење за неинвазивну дијагностику своје процедуре обавља у оквиру Поликлинике ИКВБ Дедиње у новоизграђеном објекту “Дедиње 2“. Прегледи се обављају у четири амбуланте, две амбуланте (ЕХО 9 и ЕХО 10) у којима се раде трансторакални ехокардиогрфаски прегледи, једне амбуланте у којој се врше трансезофагеални ехокардиографски прегледи и стрес ехокардиографски тестови и четврта амбуланта у којој се раде тестови физичким оптерећењем, ергоспирометрије и спирометрије.

Неинвазивна дијагностика срца обухвата читав низ прегледа који омогућавају правовремено и адекватно утврђивање постојања неког обољења или континуирано праћење већ дијагностикованог постојећег обољења срца. Одељење неинвазивне дијагностике срца ради на најсавременијим апаратима за добијање ултразвучне слике. Бави се и проценом пацијената, било преко стрес теста који се ради са ултразвуком или преко покретне траке који омогућавају нашим запосленима да на најбољи могући начин уз праћење светских трендова и најновијих препорука откривају и прате срчана обољења у најранијим фазама болести. Пацијенти, током прегледа који се обављају при Одељењу неинвазивне дијагностике срца, нису изложени штетном зрачењу, а нелагодност пацијената током прегледа је сведена на минимум.

Одељење неинвазивне дијагностике бави се и континуираном едукацијом од 2007. године (ехо школa) . У овом сектору се спроводи и интерна континуирана едукација из свих области ехокардиографије.

Тим Одељења за неинвазивну дијагностику активно учествује у процени пацијената код којих се планира или изводи перкутана интервенција, а који имају структурно оштећење срца (TAVI, ASD, VSD, DAP), перкутано затварање леве аурикуле код пацијената са перманетном атријалном фибрилацијом, интератријални регулатор протока код срчане инсуфицијенције (AFR), итд. Тим Одељења учествује и као подршка током кардиохируршких операција, хибридних, али и других интервентних процедура. Овај тим је и саставни део Центра за урођене срчане мане одраслих. (УСМО)

Историјат

Ултразвучна дијагностика срца у оквиру Института постоји од 1985. године када је функционисала у оквиру Одељења кардиологије и научносистраживачког центра (НИЦ). Методу је у клиничку праксу увео др Урош Бабић. Неинвазивна дијагностика срца као одвојена служба са сталним члановима оформљена је 1995. године доласком проф. др Љиљане Јововић. Прва главна сестра формираног Одељења била је вмс Весна Миливојевић. Институт за кардиоваскуларне болести „Дедиње“ је био прва установа у земљи у којој је коришћен ткивни доплер (1995. године). Од 2019. године Начелник Одељења за неинвазивну дијагностику срца је проф. др Александра Николић, а главна сестра од јуна 2021. године специјалиста струковна сестра Сања Вучинић.

Укупан број трансторакалних ехокардиографских прегледа који су урађени на Институту од како је ехокардиографија уведена као метода до априла 2023.г је више од 410000 прегледа. Од наведеног броја трансезофагеалних ехокардиографских (ТЕЕ) прегледа је било око 23000, а први ТЕЕ преглед је урађен 1991. године. Стрес ехокардиографски прегледи се раде од 2012. године, а од 2019. године се раде CFR и B-lines (у циљу процене плућне функције код стандардних прегледа оперисаних или амбулантних пацијената, али и у оквиру post-Covid прегледа, као и током стрес ехокардиографских прегледа). Нове технике, попут strain rate и 4D ехокардиографије се рутински раде од октобра 2019. године.

Тестови физичким оптерећењем започели су са радом 2006. године од када је урађено више од 40000 прегледа. Исте године уведена је и спирометрија. Од 2018. године у рутинску праксу уведена је и ергоспирометрија. Овај сектор обухвата и амбулаторни мониторинг крвног притиска.

Добутамин стрес ехокардиографски тест током пандемије SARS-CoV-19 вируса.  

Добутамин стрес ехокардиографски тест у рутинској пракси. 

Запослени 

При Одељењу за неинвазивну дијагностику срца стално је запослено 10 лекара, од којих 2 доктора медицинских наука, један редовни професор Медицинског факултета Универзитета у Београду, један доцент Медицинског факултета Универзитета у Бања Луци и један магистар 
медицинских наука.  
Проф. др Александра Николић, Начелник Одељења неинвазвне дијагностике срца 
Доц. др Слободан Томић 
Др Милан Вуковић 
Др Љиљана Тркуља 
Мр. сци. мед. др Снежана Димитријевић 
Др Бранислава Борзановић 
Др Драгана Радоичић 
Др Јована Лакчевић 
Др Стефан Вељковић 
Др Ана Перуничић 
Др Наталија Арнаутовић 
При Одељењу неинвазивне дијагностике срца ехокардиографске прегледе врше и  сертификовани ехокардиографски техничари: 
Специјалиста струковна мс Сања Вучинић 
Мс Сања Каблар 
Мс Мира Гојковић 
Мс Лидија Милуновић 
Поред медицинских сестара које су сертификовани ехокардиографски техничари, у свакодневном раду Одељења за неинвазивну дијагностику срца учествују и друге медицинске сестре које су у процесу сертификације за ехотехничаре:
Мс Сања Берић 
Мс Биљана Јеринић 
Мс Јелена Милајић 
Мс Марина Мићовић 
Мс Данијела Дробњаковић 
Мс Вида Каитовић 
Мс Тијана Мијић 

Тим неинвазивне дијагностике, 2019. година

Списак процедура и неопходна документација

 1. Трансторакални ехокардиографски преглед (ТТЕ) – обавља се сондом која се прислања на грудни кош. Пацијент се позиционира у леви бочни положај на специјалном кревету са отвором, како би се добио најоптималнији ехокардиографски запис. Овим прегледом се процењује величина и снага срчаног мишића, покретљивост срчаних залистака, величина и проходност великих крвних судова, итд.
  За преглед је неопходно донети: 
  Упут за специјалистички преглед (за пацијенте из унутрашњости оверен код надлежног фонда здравственог осигурања) 
  Извештај надлежног лекара о разлогу упућивања пацијента  
  Претходну медицинску документацију  
  ЕКГ, РТГ (уколико поседујете) 
   
  2. Трансезофагеални ехокардиографски преглед (ТЕЕ) – обавља се посебном врстом савитљиве сонде која се пласира у једњак уз употребу локалне анестезије непца и грла, а која се користи ради боље визуализације појединих срчаних структура. Преглед се не ради свим пацијентима, већ само онима са посебним индикацијама (нпр. код процене тежине пропуштања митралног срчаног залиска, код сумње на инфективни процес на вештачком залиску, код постојања дефекта на нивоу преткоморске срчане преграде, ради процене постојања угрушка у срчаним шупљинама, итд).
  За преглед је неопходно донети: 
  Упут за специјалистички преглед (за пацијенте из унутрашњости оверен код надлежног фонда здравственог осигурања) 
  Извештај надлежног лекара о разлогу упућивања пацијента  
  Претходну медицинску документацију  
  ЕКГ, РТГ (уколико поседујете) 
  Припрема пред планирану процедуру:  
  -Неопходно је да се 4 сата пре планираног прегледа не уноси храна и вода (уколико је неопходно лекове узети са минималном количином течности непосредно по устајању)
  Два сата по урађеном прегледу забрањено је јести и пити због примене анестезије  
  Пожељно би било доћи са пратњом  
  -Саветује се да се не управља моторним возилом 4 часа након прегледа због претходне примене анестезије
   
  3.Стрес ехокардиографски прегледи (СЕХО) – уз помоћ посебних лекова (Добутамин, Аденозин, Дипиридамол) или уз помоћ програматора пејсмејкера (уколико пацијент има од раније имплантиран пејсмејкер) процењује се исхемија (неадекватна прокрвљеност срчаног мишића у току напора) тј. смањена прокрвљеност срчаног мишића код пацијената код којих није могуће урадити тест физичким оптерећењем (због контраиндикација). Тест се ради у лежећем, левом бочном положају, време трајања теста варира, зависно од налаза. Пре, током и након теста се ради ЕКГ, као и мерење крвног притиска. Осим процене исхемије, СЕХО се може кориситити и за процену вијабилности дела срца (да ли постоји функционално ткиво на месту прележаног срчаног удара). Може се користити и за процену тежине аортне стенозе (сужења аортног залиска) уколико постоји индикација.
  За преглед је неопходно донети: 
  -Упут за специјалистички преглед (за пацијенте из унутрашњости оверен код надлежног фонда здравственог осигурања)Извештај надлежног лекара о разлогу упућивања пацијента  
  Претходну медицинску документацију  
  ЕКГ  
  РТГ (уколико поседујете) 
  Припрема за СЕХО: 
  -Три дана пре теста и на дан теста немојте узимати лекове из групе бета блокатора (нпр. Presolol, Inderal, Prinorm, Concor, Bisoporolol, Dilatrend,…). Уколико имате недоумице који лек треба да изоставите консултујте надлежног интернисту/кардиолога или контактирајте нашу амбуланту за функционалну дијагностику срца
  Другу терапију нормално узимате на дан теста 
   
  4.Тест физичким оптерећењем (ергометрија, ТФО) – на нашем Институту се изводи на покретној траци. ТФО се ради када постоји индикација за процену постојања исхемије (неадекватне прокрвљености срчаног мишића) у напору што је најчешћа индикација. Осим тога може се изводити и у циљу испитивања и процене срчаних аритмија (процене неправилног срчаног рада), ради процене успешности и ефекта претходно прописане терапије, процене постојања симптома код сужења аортног срчаног залистака, процене промене вредности крвног притиска при напору, процене адекватног одговора срчане фреквенце у напору.
  За преглед је неопходно донети: 
  Упут за специјалистички прелед (за пацијенте из унутрашњости оверен код 
  надлежног фонда здравственог осигурања) 
  Извештај надлежног лекара о разлогу упућивања пацијента  
  Претходну документацију  
  ЕКГ  
  РТГ (уколико поседујете) 
  Припрема за ТФО:  
  -Три дана пре теста и на дан теста немојте узимати лекове из групе бета блокатора (нпр. Presolol, Inderal, Prinorm, Concor, Bisoporolol, Dilatrend,…) и неке лекове из групе антагонисте калцијума (нпр. Verapamil, Cortiasem,…) уколико није другачије саветовано. Уколико имате недоумице који лек треба да изоставите консултујте надлежног интернисту/кардиолога или контактирајте нашу амбуланту за функционалну дијагностику срца
  Другу терапију нормално узимате на дан теста 
  -Донесите резултат серумског калијума који није старији од 48 часова у противном тест неће бити рађен (вредност серумског калијума не сме бити мања од 4.1 ммол/л)
  Дођите у комотној обући и одећи (патике, равне ципеле) 
  Немојте јести најмање 3 сата пред планирани преглед. Не узимајте стимулативна средства – алкохол, чај, кафу, кока-колу, енергетска пића. Немојте пушити најмање 3 сата пре заказаног теста.
  Уколико сте дијабетичар испоштујте свој режим исхране и терапију. 
  Уколико сте пулмолошки пацијент и користите пумпице понесите их са собом. 
  Обавезно се окупати пре теста. 
   
  5. Ергоспирометрија – изводи се на сличан начин као и тест физичким оптерећењем уз додатну употребу специјалне маске, која се поставља на лице пацијента, а преко које се континуирано прати размена гасова и процењује потрошња кисеоника и елиминација угљен-диоксида, као и промена вентилаторних параметара (вентилаторних гасова) и резерве дисања.  
  За преглед је неопходно донети: 
  -Упут за специјалистички преглед (за пацијенте из унутрашњости оверен код надлежног фонда здравственог осигурања)
  Извештај надлежног лекара о разлогу упућивања пацијента  
  Претходну документацију  
  ЕКГ  
  РТГ (уколико поседујете) 
   
  6. Спирометрија – метода којом се мери основна плућна функција, односно количина ваздуха која се удише и издише из плућа током времена извођења теста. Основни циљ спирометрије је утврђивање постојања плућне болести, процене степена плућног оштећења као и процене ефекта терапије. За извођење спирометрије није неопходна посебна припрема.
   
  7. Амбулаторни 24-часовни мониторинг крвног притиска – преглед се врши помоћу преносног/покретног апарата који аутоматски региструје крвни притисак. Испитивање траје 24 часа, а интервали мерења крвног притиска су на 15 минута током дана и на 30 минута током ноћи. За преглед је неопходно понети батерије. За тест није потребна посебна припрема

Радно време и организација рада 

Одељење неинвазивне дијагностике срца ради у две смене у претходно поменуте 4 амбуланте. 
Прва смена је у периоду 08-14 часова, а друга смена у периоду 14-20 часова.  

Током преподневне смене врше се прегледи амбулантно заказаних пацијената, а током поподневне смене прегледи стационарних пацијената.  

Као што је претходно споменуто, како би преглед могао да се обави неопходно је да је заказан од стране надлежног интернисте/кардиолога преко ИЗИС система.  
Контакт телефон: 0113601868, 0113601867